Коронавирусът силно потиска имунната система и при преболедуване може да има дефектен имунен

...
Коронавирусът силно потиска имунната система и при преболедуване може да има дефектен имунен
Коментари Харесай

Може да има дефектен имунен отговор след преболедуване от COVID-19 |

Коронавирусът силно потиска имунната система и при преболедуване може да има повреден имунен отговор. Това значи, че при някои изкарали инфекцията пациенти този имунен отговор може да не е ефикасен и да не ги защищити от наново боледуване ”. Това обясни в изявление за БГНЕС доктор Цветелина Великова, експерт по клинична имунология в болница „ Лозенец “ и помощник към Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”.

Колективен или ваксинален имунитет

„ Оказва се, че добитият имунитет посредством имунизацията е доста по-добър в сравнение с този, реализиран посредством естествено преболедуване на огромна маса от хора. Когато прекарват огромна маса от хора, може в никакъв случай да не достигнем до по този начин стремежи групов имунитет, само че доближаваме едно доста високо равнище на разновидности на вируса “ , сподели още медикът и посочи, че вирусът ще спре да мутира когато среща по-невъзприемчиво население, т.е. когато има по-голям брой хора, които не могат да бъдат инфектирани, в резултат на това, че са имунизирани.

Какво значи генно-модифициран вирус

Д-р Великова разяснява още, че хората не трябва да се тормозят, че в листовката на имунизациите написа, че вирусът е генно-модифициран. „ Може да приемем тази информация със успокоение. Това значи, че в самата ваксина не се съдържа същинският вирус, съдържа се софтуерно направена част от информация за самия вирус. Във имунизацията няма нищо инфекциозно, нищо, което да ни разболее, няма нищо общо с вируса като протичане на зараза. Ние се възползваме от актуалните технологии като ГМО ”, безапелационна е тя.

За осведоменото единодушие

„ Повечето здрави лица не са чували за осведомено единодушие и не са подписвали такова, тъй че за пръв път се сблъскаха с това нещо. Като цяло е належащо, когато имаме здравна намеса, индивидът да бъде осведомен. Това не освобождава хората от това да оповестят за нежелани лекарствени реакции, да потърсят потребност от помощ, да бъдат свързани с фирмите, производители на имунизациите “, изясни тя и акцентира, че осведоменото единодушие не освобождава производителите от отговорност.

Качеството на имунизациите против COVID-19

„ Медицинските показания за всяка една от имунизациите са идентични, тяхната успеваемост е съпоставима, в това число за тежко боледуване, за предотвратяване от болнично лекуване и несъмнено от съдбовен излаз “, увери имунологът и предложи всеки, който има опция да се имунизира, с цел да избегне риска от тежко боледуване. Все още не е ясно дали ще има нужда да се ползва трета доза от двудозовите ваксини, които да защищават от новите разновидности на вируса, разяснява пред БГНЕС доктор Цветелина Великова.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР